9.2.12

Η Ομοφυλοφιλία στον Κινηματογράφο: προσδοκίες & προσεγγίσεις (h omofylofilia ston cinema)




Μέσα από αυτό το συλλογικό βιβλίο τονίζεται η ευεργετική στάση του κινηματογράφου απέναντι στο κοινωνικό φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας. Το σινεμά προσπαθώντας να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα για να πετύχει την επίκληση στο κοινό, δεν στρουθοκαμηλίζει, αλλά γίνεται ανεκτικό στη διαφορετικότητα, καθώς τη δέχεται με μεγαλύτερη κατανόηση απ' ό,τι η δύσπιστη κοινωνία.
Ο κινηματογράφος παρουσιάζεται ως τέχνη που όχι μόνον ψυχαγωγεί, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει την ατομική και συλλογική σκέψη και αισθητική, και τις κοινωνικές σχέσεις και δομές. Οι ταινίες με ομοφυλοφιλικό, αμφιφυλικό και τρανσέξουαλ περιεχόμενο γίνονται αντικείμενο μελέτης από τα χρόνια των «κρυφών νοημάτων» μέχρι τους μοντέρνους καιρούς του «Philadelphia» και του «Brokeback Mountain». Εξετάζονται αρκετές ταινίες αντίστοιχης θεματικής και παράλληλα Ελληνες και ξένοι σκηνοθέτες που καταπιάστηκαν με αυτές, όπως ο Παζολίνι, ο Φάσμπιντερ και ο Κούτρας. Ακόμη, σε ειδικά κεφάλαια θίγονται η ομοφυλοφιλική εικόνα και η ομοφυλοφιλική αισθητική, λανθάνουσες ή έκδηλες.
Η πρωτοβουλία αυτής της έκδοσης ανήκει στη «Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας», που βρίσκεται κοντά στο ετήσιο «Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών» και στις Παράλληλες Εκδηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη. Συμπεριλαμβάνονται απόψεις ειδικών σε θέματα σκηνοθεσίας, κριτικής κινηματογράφου, ηθοποιίας, κοινωνικής και ψυχολογικής έρευνας, κάποιες από τις οποίες εκφράστηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στο πλαίσιο του «Πανοράματος». Συμπληρωματικά, η έκδοση παρουσιάζει μία έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίων, για να εκφράσει την αντίληψη των Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών ομοφυλοφιλικών ταινιών, αλλά και των θεατών των αντίστοιχων κοινωνικών ομάδων.
Στο βιβλίο γράφουν οι: Οδυσσέας Αναστασόπουλος, Αλέξης Δερμεντζόγλου, Στράτος Κερσανίδης, Δήμητρα Κογκίδου, Δέσποινα Μουζάκη, Ειρήνη Πετροπούλου, Γιώργος Τσιτιρίδης, Νίκος Χατζητρύφων, Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, και συνεντεύξεις έδωσαν οι: Αλέξης Δερμεντζόγλου, Χρήστος Δήμας, Πάνος Κούτρας, Αννα Μηλώση, Νότης Φόρσος. Συνεντεύξεις πήραν οι: Σπ. Βαρβέρης, Γ. Τσιτιρίδης και Ν. Χατζητρύφων.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον!!! Με αφορμή αυτο να προτείνω 3 ταινίες τέτοιου θέματος που είδα πρόσφατα και λατρεψα;

    1. Trick
    2. Shelter
    3. Prayers For Bobby

    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή