8.2.12

Brokeback Mountain (2005)





Ο Jack και Ennis θα συναντηθούν στο Brokeback Mountain και θα περάσουν μαζί ένα καλοκαίρι βοσκώντας τα κοπάδια και χτίζοντας μια φιλία που σταδιακά θα μετατραπεί σε (εφήμερη) ερωτική σχέση. Μετά από αυτό το καλοκαίρι ο καθένας θα ακολουθήσει το δρόμο του, θα βρεθούν όχι και τόσο ευτυχισμένα παντρεμένοι με σύζυγο και με παιδιά, θα συναντιούνται για λίγες ημέρες ύστερα από μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και όσο περισσότερο ο Jack θα προσπαθεί να πείσει τον Ennis ότι έχουν μια ευκαιρία μαζί, τόσο περισσότερο θα αρχίζει εκείνος να αποκόπτεται από τους γύρω του.


Η ταινία που απορρίφθηκε από το διαγωνιστικό τμήμα των Καννών έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο φεστιβάλ της Βενετίας και πήρε φεύγοντας το Χρυσό Λέοντα. Αν δεν ήταν η πληθώρα από βραβεία που ακολούθησαν και οι διθυραμβικές κριτικές, το «Brokeback Mountain», που βασίζεται σε ένα σύντομο διήγημα της Annie Proulx, πιθανότατα θα έβγαινε στην Ελλάδα straight στο video, γιατί είναι αλήθεια ότι τα gay cowboy δράματα δεν έχουν ιδιαίτερη πέραση στη χώρα μας.


Το αποτυχημένο φλερτ του με το mainstream Hollywood με το Hulk, μια ταινία που -όπως ο ίδιος δήλωσε- παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα του, βρίσκει τον Ang Lee να επιστρέφει σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα, το δράμα χαρακτήρων. Σε τοπία που θυμίζουν έντονα διαφημίσεις γνωστής καπνοβιομηχανίας, περιφέρονται οι χαρακτήρες του κουβαλώντας μαζί τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες και τους φόβους της κοινωνικής απόρριψης. Ο Ennis βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τον εαυτό του γιατί δε μπορεί να αποδεχτεί τα συναισθήματά του και σε πόλεμο με τους γύρω του γιατί αισθάνεται εγκλωβισμένος σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές και από τους δυο πρωταγωνιστές, ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι αυτή από την Anne Hathaway που αποδεικνύει ότι μπορεί περισσότερα από γλυκανάλατες ταινίες τύπου ΑPrincess DiariesΑ.


Έχοντας ήδη κερδίσει -μεταξύ άλλων- τις Χρυσές Σφαίρες Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, μια λαμπρή πορεία την βραδιά των Oscar είναι εξασφαλισμένη. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο : δώσε στην Ακαδημία μια ταινία που περιέχει ομοφυλόφιλους, διανοητικά ανάπηρους, ασθενείς του AIDS ή οποιαδήποτε άλλη μειονότητα και άνετα θα πάρεις μια σειρά από βραβεία. Από την άλλη η ταινία μπορεί να είναι καλή, αλλά δεν είναι σπουδαία. Η εξέλιξή της είναι μάλλον βραδυφλεγής με ένα φινάλε που θα μπορούσε να είναι λιγότερο υποτονικό, ενώ τα θετικά σχόλια από παντού έχουν ήδη ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Μπορεί μερικοί να έχουν να θυμούνται για πάντα το Παρίσι, για τον Jack και Ennis όμως θα είναι το Brokeback Mountain. 

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη ταινία! γεμάτη συναισθήματα...καλό βράδυ εύχομαι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΣΩΣ Η ΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΤΟΦΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΑΓΑΠΗ....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή